Te-ai decis să faci o schimbare? Iată ce trebuie să știi!
- Robert Racz
- Nutriționist - Dietetician
Odată cu venirea noului an multe persoane și-au propus să facă schimbări la 180 de grade, însă a trecut mai puțin de o lună și cei mai mulți au renunțat deja la acestea în momentul în care și-au dat seama că e imposibil să devii o altă persoană peste noapte și că obiceiurile vechi sunt la fel de prezente și de „vocale”, nefiind deloc un proces ușor. Dacă schimbările nu sunt însoțite și de schimbarea mentalității, a obiceiurilor și a acțiunilor zilnice, acestea nu vor fi de durată.
Primul pas în orice schimbare e să începi de undeva, însă pentru a te asigura că drumul pe care urmează să faci primul pas e un drum corect, care te va duce la o schimbare de durată, trebuie să cunoști anumite aspecte. Mai jos vei găsi câteva sfaturi pe care eu le consider ca fiind utile pentru a străbate acest drum al schimbării.
1. Stabilește din capul locului obiectivele tale și notează-le undeva la vedere, dar încearcă să le faci cât mai specifice. De exemplu, obiectivul „vreau să mănânc mai sănătos” e prea vag, încearcă în schimb să-l formulezi astfel: „Vreau să mănânc mai structurat și să fiu atent la alegerile alimentare pe care le fac atât acasă, cât și la lucru”. Un alt exemplu: „Vreau să ma apuc de mișcare”, e ok ca intenție, dar sub forma: „Luni, miercuri și vineri, la ora 6 seara, după muncă, mă voi duce la alergat pe stadion” te va motiva să iei o acțiune palpabilă și specifică care să contribuie la acea schimbare, iar acest lucru se datorează faptului că ai stabilit o zi, o oră și un loc pentru acea acțiune, care e de nenumărate ori mai bine decât „mă apuc de mișcare...cândva, undeva”.
2. Începe cu obiective mici. După ce ai stabilit un obiectiv realist pe termen lung și ai început să acționezi, stabilește niște pași mici specifici și cât mai bine definiți care să te ajute să ajungi acolo. De exemplu dacă iți dorești să slăbești 10kg în următoarele luni, stabilește un obiectiv să pierzi săptămânal 0.5kg, dacă iți dorești să citești 30 de cărți în noul an, începe prin a citi jumătate de oră pe zi, dacă îți dorești să alergi un maraton la sfârșitul anului, începe prin a alerga 5km de trei ori pe săptămână, te vei simți bine când vei cuceri aceste mici obiective. Dacă te raportezi la o singură zi sau la o singură săptămână nu pare că ești cu mult mai aproape de punctul în care îți dorești să ajungi, dar pe termen lung, acele mici victorii constante vor manifesta adevărata schimbare de la final.
3. Nu te compara cu alte persoane. În orice punct din viață vei avea posibilitatea să te compari cu cineva care este mai bun decât tine în orice domeniu. Poți admira pe cineva și să-ți dorești să ajungi și tu în acel punct, dar e important să îți croiești propriul drum și să privești înainte pe măsură ce-l străbați. În momentul în care privești în stânga și în dreapta la alte persoane și începi să faci comparații te poți descuraja, aceasta putând să te ducă la inacțiune, iar inacțiunea este principalul obstacol care îți stă în calea atingerii oricărui obiectiv.
4. Schimbările necesită timp. Obiceiurile proaste se dezvoltă în timp, astfel că înlocuirea acestora cu obiceiuri mai bune necesită de asemenea timp. O schimbare nu se poate face peste noapte, deci trebuie să ai răbdare până când acea acțiune zilnică, conștientă, se transformă în obicei, iar mai apoi într-o modificare comportamentală, pentru ca în final să devină o parte a stilului tău de viață și a identității tale. Pentru a te asigura că acea schimbare va fi de durată, aceasta trebuie să ajungă să facă parte din identitatea ta, iar când ajungi în acel punct îți vei dori chiar tu să faci acea acțiune în mod voluntar, deoarece simplul act de a nu o face te va pune în conflict cu tine însuți, fiind un sentiment destul de neplăcut.
5. Schimbă câte un singur obicei odată. Multe persoane doresc să schimbe mai multe aspecte în același timp și cât mai rapid dacă se poate, dar acest lucru este dificil și poate crea probleme. Dacă dorești să ai mai mult succes, concentrează-te pe un singur obiectiv până când noul comportament devine obicei, iar apoi poți să introduci un alt obiectiv pentru un alt obicei pe care dorești să-l implementezi.
6. Învață din eșecuri. Se întâmplă uneori să nu mergi până la capăt cu o decizie sau să nu respecți obiectivul pe care ți l-ai stabilit, dar în loc să te critici pentru faptul că s-a întâmplat acest lucru și să te descurajezi, mai bine te întrebi: „De ce s-a întamplat acest lucru și cum pot să-l remediez, în așa fel încât să nu mă mai lovesc de această problemă în viitor?”. Îți vei găsi singur răspunsul la întrebare și în funcție de situație poate avea legătură cu programul, disciplina sau chiar mediul din jurul tău. Un exemplu: „Am venit acasă de la lucru, am mâncat și m-am trântit la televizor fără să mai merg la alergat. Poate ar fi mai bine ca pe viitor să-mi pregătesc cu o zi înainte echipamentul de alergat și să-l pun la vedere, în așa fel încât să îmi sară mai ușor în atenție”. Un alt exemplu: “Mi s-a făcut foame la lucru și deși mi-am propus să mănânc mai sănătos, singura alegere pe care am avut-o la îndemână au fost acele gogoși pe care le-a adus colega mea". Poate că ar trebui ca de acum înainte să imi pun o masă mai sănătoasă de acasă, în așa fel încât să am un control mult mai bun asupra alegerilor pe care le fac la lucru”. Pentru a putea face această reflectare și remediere e nevoie însă de responsabilizare, iar dacă nu ne asumăm răspunderea și alegem să dăm tot timpul vina pe alți factori, vom intra în cercuri vicioase care au tot timpul același rezultat, și anume, lipsa vreunui rezultat.
Ca și concluzie:
Orice schimbare necesită timp și efort, dar poți să o faci dacă îți dorești cu adevărat acest lucru, însă încearcă să faci lucrurile mai degrabă „suficient de bine” și nu încerca să cauți perfecțiunea, pentru că vor fi momente când nu vei face ceea ce ți-ai propus, vei avea eșecuri, dar și acestea fac parte din proces, fiind până la urmă important să nu renunți ci să alegi să mergi mai departe!