Pâinea nu îngrașă!
- Robert Racz
- Nutriționist - Dietetician
Ca nutriționist cel mai des te lovești de următoarea întrebare: Alimentul X îngrașă? Iar primul răspuns pe care-l poți acorda este: Depinde!
Depinde de ce? Ei, aici intervine partea de complexitate. Continuând cu exemplul pâinii, depinde de cantitatea de pâine consumată, de ce ai mai consumat în restul zilei, de ce vei mai consuma in restul zilei, de nivelul de activitate și de multe alte variabile.
Ideea de bază e că pâinea (și oricare alt aliment la care vă puteți gândi) nu îngrașă în sinea ei, ci doar dacă o consumăm în exces, iar făcând asta, ajungem să ingerăm mai multă energie decât avem nevoie pentru a ne menține greutatea.
Creșterea, menținerea sau scăderea greutății au la bază un concept simplu (care de cele mai multe ori este complicat fără a fi necesar) numit echilibru energetic, iar acesta este format din două elemente principale:
1. Aportul energetic sau tot ceea ce consumăm și conține kilocalorii.
2. Cheltuiala energetică sau toată energia utilizată de organism pentru a putea funcționa (din nou, tot sub forma kilocaloriilor).
Aceste două elemente sunt influențate de mai mulți factori, însă intenția este de a ilustra conceptul de bază, astfel că nu voi scrie despre aceștia, întrucât acest lucru ar conduce la o postare mult prea lungă și greoaie.
Cum se poate exemplifica acest concept sub forma cifrelor? E simplu.
Persoana X: Mănâncă 2000* kcal într-o zi și are nevoie de 2000 kcal pentru a-si menține greutatea: 2000-2000=0, această persoană își va menține greutatea întrucât la sfârșitul zilei aportul a egalat cheltuiala.
*aceste cifre sunt doar pentru exemplu, cheltuiala energetică a unei persoane diferă în funcție de sex, vârstă, greutate, înălțime, nivel de activitate.
Persoana Y: Mănâncă 2500 kcal într-o zi și are nevoie de 2000 kcal pentru a-și menține greutatea: 2500-2000= 500 kcal, această persoană este la surplus caloric, aportul a depășit cheltuiala, corpul primește mai multă energie decât are nevoie, surplusul fiind depozitat. Deși o singură zi de surplus caloric nu va crea o diferență sesizabilă, menținerea unui astfel de aport pe termen lung va conduce la creșterea în greutate (îngrășare).
Persoana Z: Mănâncă 1500 kcal într-o zi și are nevoie de 2000 kcal pentru a-și menține greutatea: 1500-2000= -500 kcal, această persoană este la deficit caloric, aportul este mai scăzut decât cheltuiala, corpul primește mai puțină energie decât are nevoie, fiind necesară mobilizarea depozitelor energetice. La fel ca și la persoana Y, deși o singură zi de deficit caloric nu va crea o diferență sesizabilă, menținerea unui astfel de aport pe termen lung va conduce la scăderea în greutate (slăbire, de preferat din țesutul adipos sau grăsime).
Care sunt implicațiile practice ale acestui concept?
Păi în primul rând putem spune răsuflând ușurați că pâinea nu îngrașă, sau cel puțin nu în mod automat în momentul în care este consumată. Întrucât 100g pâine conține aprox. 240 kcal, aceasta își poate găsi locul în necesarul energetic de 2000 kcal exemplificat mai sus. Practic putem consuma si 200g pâine într-o zi: 2000-480=1520, și ne mai rămân 1520 kcal pentru alte alimente. Acest lucru se aplică la orice aliment!
În al doilea rând putem constata consternați că și alimentele percepute ca fiind sănătoase ne pot îngrășa, dar asta doar dacă consumându-le dobândim un surplus caloric sau mai bine zis, trecem de acel prag de 2000 kcal exemplificat mai sus.
Concluzii:
-Nu există alimente interzise, orice aliment poate fi inclus în dieta unei persoane.
-Deși nu există alimente interzise, datorită efectului mai pronunțat asupra sațietății și a conținutului în nutrienți esențiali pentru sănătate, ponderea majoritară al dietei (70-80%) ar trebui să fie formată din alimente sănătoase (fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, lactate, cărnuri, eventual mai slabe, ouă, semințe și fructe oleaginoase).
-Moderația este esențială.
Dorești să slăbești sau să-ți recapeți sănătatea? Nu lăsa totul la voia întâmplării, apelează la un ajutor de specialitate, apelează la un Nutriționist-Dietetician licențiat!