Numărul arătat de cântar poate fi înșelător!
- Robert Racz
- Nutriționist - Dietetician
În momentul în care o persoană devine mai atentă la partea de nutriție și începe și un program de exerciții fizice, apare automat în scenă și cântarul, iar în funcție de ce indică acesta, persoana respectivă fie răsuflă ușurată, fie își strică starea pentru toată ziua și "își bagă piciorul în ea dietă și în el sport".
Când se urmărește slăbitul (sau în anumite situații mai rare, creșterea în greutate) și sunt stabilite niște obiective (de cele mai mult ori nerealiste), se poate instala o adevărată obsesie legată de numărul indicat de cântar, însă acesta nu ne spune întreaga poveste și nu ne putem baza doar pe el (mai ales în momentul în care cântăritul se face zilnic) din două considerente:
1. Greutatea corpului nu este formată doar din țesust adipos sau grăsime, ci și din masă osoasă, masă musculară, organe, alimente ingerate recent, materii fecale și apă.
2. Greutatea tinde sa varieze cu 0,5-2 kg de pe o zi pe alta, iar acest lucru se datorează în principal fluctuațiilor apei.
Ca o exemplificare simplă:
Ziua 1, greutatea măsurată dimineața -> 80kg
Pe parcursul zilei se consumă mai multe alimente bogate în sare decât de obicei, scaunul nu este prezent, se apropie menstruația, se consumă puține fluide (da, retenția de apă se produce și în momentul în care nu se consumă suficiente fluide).
Ziua 2, greutatea măsurată dimineață -> 82kg
Avem practic o diferență de 2 kg, înseamnă că ne-am îngrășat?
Nu neaparat, motivul mai mult ca sigur se datorează factorilor enumerați mai sus.
Ziua 3, posibil să avem o greutate măsurată dimineața de 79 kg.
Ce alte metode ar fi pentru măsurarea progresului?
-Măsurarea circumferinței la nivelul pieptului, taliei, soldului, brațului și coapsei.
Ca și un exemplu, dacă timp de 3 săptămâni consecutive greutatea rămâne fixată la 80 kg, dar circumferința la nivelul taliei a scăzut de la 105 cm la 100 cm, putem să concluzionăm că avem parte de o scădere a grăsimii corporale, chiar dacă acest lucru nu se reflectă și pe cântar. Acest lucru se întâmplă mai des în cazul persoanelor care dobândesc masă musculară și pierd grăsime în același interval de timp.
-Constatarea faptului că o pereche de pantaloni este mai largă la nivelul taliei, motiv pentru care trebuie folosită o altă gaură la curea.
-O️bservarea diferențelor în oglindă, iar aici ar intra și comentariile venite din partea cunoștințelor și prietenilor.
-Felul în care te simți. Bunăstarea și îmbunătățirea calității vieții sunt de asemenea indicatori ai progresului, care din nou, nu au legătură neaparat cu cântarul!
Și ce ne facem totuși cu cântarul, renunțăm la el?
Nu neaparat, însă este important sa nu ne concentrăm atenția pe diferențele de la zi la zi, ci să observăm timp de măcar 2 săptămâni trendul greutății.
Concluzie: Pentru o imagine mai completă a progresului, doar cântarul este insuficient!